W czasie Bożego Narodzenia praktykowane są różne tradycje, a jedna z najważniejszych to dzielenie się opłatkami przy wigilijnej kolacji. Tradycja ta zakorzeniona została głęboko nie tylko w naszym kraju, ale też wielu innych, takich jak na przykład Słowacja, Czechy czy Włochy.
Jak pokazuje historia oplatki pojawiły się już w pierwszym okresie epoki chrześcijaństwa, ten biały kawałek chleba miał bowiem ogromną symbolikę jako komunia duchowa. Z czasem zabierać go zaczęto dla domowników, jacy z rozmaitych przyczyn nie mogli brać udziału w nabożeństwie, aby pojawić się ostatecznie też w czasie Wigilii.
Sama produkcja opłatków nie jest skomplikowana, bowiem opłatki wykonuje się tylko z dwóch podstawowych składników, czyli wody i mąki. Zrobić z nich należy odpowiednią masę, która potem jest wytłoczona i wypiekana przez dwie minuty w gorącym piecu. Opłatki na święta najczęściej dostępne są w kolorze białym, lecz dla zwierząt można też nabyć kolorowe, przeważnie posiadają też jakiś wytłoczony motyw.
+Tekst Sponsorowany+