27.04.2020

Chilisjki trunek, kojarzący się z martini: Pichuncho


Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, opisującym różne typy napojów alkoholowych z całego świata.

Pichuncho to nazwa nawiązująca do niewielkiego, chilijskiego ptaka. Drink stanowi połączenie kwaśnego pisco, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz cytryny. Cytrynę często pomija się, zastępując ją wiśnią. To pozwoli na pozyskanie o wiele bardziej ciekawej nuty smakowej. Pisco i wermut to jednak baza. Na witrynie pichuncho znajduje się dokładny sposób wykonania. Wystarczy umieścić brandy oraz wermut z kostkami lodu w shakerze i wstrząsać przez 15 sekund.

W następnej kolejności napój przelewa się do szklanki przeznaczonej do martini lub margarity. Drink dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to napój, jaki na dłuższy czas zapada w pamięć i dlatego znacznie częściej można znaleźć go na naszych stołach. Dobrze będzie znać sposób jego wykonania i czasem podawać go gościom.
 
© Copyright 2016 Xva-Q Post
Theme by Yusuf Fikri